Bubblor, påfåglar och maränger

I Gustavsberg finns mycket fint antikt, men det finns även några mysiga bodar med nyproducerade saker. I en av affärerna, som jag tror kallas konstateljén eller något liknande, hittade jag några fina saker som hemskt gärna hade fått flytta in hemma hos mig.Till exempel dessa munblåsta glaskulor i pastelliga färger. De får mig att tänka på ballonger och sockervadd och det skulle vara fint att ha några stycken i olika storlekar och färger hängandes i fönstret. De kostade bara 80 kr/st så nästa gång jag besöker Gustavsberg kommer jag nog att slå till.Detta fat fick man betala lite mer för, 1650 kr närmare bestämt. Men oj, vad fint! Ganska stort var det också, minst 30 cm i diameter.


De här marängliknande skapelserna fångade också min uppmärksamhet. Det är små askar med lock. Om jag bara kunde fundera ut vad jag skulle förvara i dem hade jag gärna köpt en rosa, en gul och en mintgrön. Tyvärr kommer jag inte ihåg priset men jag tror inte att de var speciellt dyra.


Traderafynd


Det var väldigt länge sedan jag köpte något på Tradera men härom dagen slog jag till på den här fina adventsstjärnan från Gnosjö Konstsmide. Det är långt till jul ännu, men det kommer att bli fint i mitt fönster när julen väl kommer.


Löven faller


På Porslinsmuséet i Gustavsberg kunde denna vackra urna med Stig Lindbergs högaktuella dekor "Fallande löv" beskådas.

För några veckor sedan lyckades jag knipa sex av dessa muggar med samma dekor på Coop. Idag såg jag att sex muggar klubbades för 1009 kr + 105 kr i frakt på Tradera. Inköpspris var alltså 39,90 kr för ett 2-pack för Coop-medlemmar. Jag gillar dem, men om jag börjar få det knapert vet jag vad jag ska göra...


Utflykt till Gustavsberg

Först och främst vill jag gratulera min käre lillebror som fyller 23 år idag. Hurra, hurra, hurra! Sedan vill jag berätta om ett utflyktsmål som jag verkligen vill rekommendera om du befinner dig i Stockholmstrakten. Ta buss 474 från Slussen. Efter knappt en halvtimme hoppar du av i Gustavsberg. Det gjorde jag och Anna förra helgen och det var hemskt trevligt. För det första var det väldigt mysigt i överlag där ute. Sedan finns det även en hel del att kika på om man är intresserad av porslin.


Dagen inleddes med ett besök på Porslinsmuséet.


På Porslinsmuséet visas för tillfället en utställning om Wilhelm Kåge. Kåge var konstnärlig ledare på Gustavsberg från 1917 till 1948, då han avlöstes av den inte helt okände Stig Lindberg. Kåge är mannen bakom bland annat den välkända serien "Pyro", innehållande fint och bra ugnsfast porslin. Jag läste någonstans att Pyro består av övre 200 delar men jag vet inte om det stämmer.


Barnservisen "Pyret" tror jag ingår som en del i Pyro-serien, åtminstone har den samma dekor. Till skillnad från de vanliga ugnsformarna är denna servis mycket ovanlig och kostar därför skjortan om man har turen att springa på den.


På denna vägg hängde massvis av tallrikar med dekorer av Wilhelm Kåge.


Mina personliga favoriter är "Bungalow" till vänster och "Spalje" till höger.


Det här fatet gillar jag. Man blir glad av det!


Här ser vi några av Kåges verktyg som han använde i skapandet av folkhemmets porslinsdekorer.

Jag tog massor av bilder under besöket i Gustavsberg, det här är bara början. Titta in här igen inom några dagar så lovar jag att visa mer. På återseende!


Sommarens sista vers

Även om vädret har varit fantastiskt fint de senaste dagarna känns det som att sommaren börjar sjunga på sista versen. Ärligt talat tycker jag att det känns helt OK. Hösten har helt klart sin charm och jag längtar lite efter att få vira in mig i en varm halsduk och att få tända ljus om kvällen. Med dessa bilder säger jag hejdå till sommaren 2009 och hälsar hösten välkommen.


Sommarblommor i fint krus.


Bad i Stockholm tidigt i somras. OK, jag erkänner, jag badade inte. Men några av mina lite hårdare vänner gjorde det.

 
Bad blev de även under en mycket trevlig tjejhelg i de småländska skogarna. Vid det laget hade vattnet värmts upp så pass att även jag vågade mig på ett dopp.


Klas och Ronja håller koll hemma i Norrflärke.


Några loppisbesök blev det ju också såklart. Just denna finns i Örnsköldsviks hamn, i det gamla saltmagasinet. Mycket trevlig loppis som enbart har öppet sommartid.


RSS 2.0