En rysk docka


Min vän Stina har fått en fantastiskt fin äkta rysk docka av sin bror som för tillfället bor i Moskva. Jag älskar den! Den är väldigt vackert målad och består av totalt 15 stycken dockor. Den minsta är mindre än ett riskorn. När jag plockade isär dockan trodde jag att jag var klar vid den tioende...


Bild: IKEA

Jag tycker även att IKEA:s version av den klassiska ryssdockan är rätt fin och framför allt lite rolig och nytänkande. Dock kan man ju inte riktigt jämföra den med dockan ovan. Maria Vinka har designat IKEA-dockan som ingår i PS-kollektionen.

Bulliga guldiga lampfossingar

Den senaste tiden har jag utvecklat en förkärlek för lampfötter i guldglänsande material. De får gärna vara lite runda och bulliga i formen också. 

         

Lampan till vänster har jag visat förut, det är den vars skärm jag någon gång ska försöka klä om. Golvlampan till vänster på mittenbilden är även den ett loppisfynd. Den röda lampkompisen bredvid köpte min vän på samma loppis. Den tredje lampfoten spanade jag in i lördags men det blev inget köp. Jag tycker dock att den är väldigt fin. Jag tror att priset låg på ungefär en hundring.

Söndagsmys


Nu kryper jag upp i soffan tillsammans med nyaste numret av Antik & Auktion och favoritgodiset kolasnören. Van Veeteren får stå på i bakgrunden.

Adam


Igår var jag på födelsedagsmiddag hos Anna. Hon har ett par fina Adam-koppar som jag gillar skarpt.

Lördagsnöje

Jag vaknade med tuppen i morse och kände att det ryckte lite i loppisnerven. Sagt och gjort - jag tog pendeln till Upplands Väsby för ett besök på loppisen Skopan. Jag har varit där en gång tidigare men till skillnad från förra gången hängde jag idag på låset när de öppnade. Det var jag inte ensam om att göra. När jag kom dit möttes jag av en kö på uppskattningsvis 75 meter. När dörrarna öppnades sprang folk in i förhoppning om att hinna haffa de bästa fynden.


Det var galet mycket folk och jag kände mig helt utmattad när jag gick därifrån.
 

Som tur är finns det ett litet café inne på loppisen där man kan ta igen sig. Där hade de smarriga hembakta semlor. Det kan ha varit årets sista semla. Är inte semmelsäsongen över nu? OK, nu vill ni veta vad jag köpte.


Jag köpte sex mattallrikar som jag tycker är hemskt fina. Dekoren heter Bimbo och tallrikarna kommer från Rörstrand.


Även dessa fick följa med mig hem - två djuptallrikar och två vanliga ur serien Lansett från Gefle. När jag kom hem blev jag lite osäker på om jag verkligen gillar dem. Men de var billiga så om jag kommer fram till att jag inte gillar dem är ingen större skada skedd.


Slutligen en söt liten plåtburk att förvara kardemumma i. Jag kunde inte motstå de vackra rosorna. 

Gråtande barn


Nyligen såg jag en tavla med ett gråtande barn på Myrorna. Dessa tavlor blev populära någon gång på 70-talet och var vanligt förekommande även på 80-talet. Nu var det dock länge sedan jag såg en sådan tavla hängandes hemma hos någon. Vad tror ni, kommer dessa tavlor att bli på modet igen? Själv kommer jag knappast att införskaffa något gråtande barn eftersom denna typ av konst går helt emot min princip att man ska ha saker som man blir glad av i sitt hem.

Ett gäng minikaniner





Igår såldes dessa 14 miniatyrkaniner i ett parti på ebay. Vet ni hur gärna jag hade velat ha dem? Världens sötaste små porslinskaniner! Tyvärr blev priset lite för högt för mig - 49$. Sedan tillkommer ju frakt från USA också...

Dra till Åmål i helgen!

Om ni har vägarna förbi Åmål på lördag tycker jag att ni ska göra ett stopp vid Åmåls auktionskammare. De kommer nämligen att auktionera ut en hel del fina saker.


Fina fåtöljer. Det står att de är i behov av renovering, vilket borde öka chansen att få dem billigt.


En trearmad 40-talslampa som ser ut att vara i bra skick.
 

Lite gott och blandat - exempelvis en väggklocka, ett Höganäskrus och en kaffekvarn. Igår såg jag förresten två krus som det på bilden, ett på Myrorna och ett på Stadsmissionen. På Myrorna kostade det 600 kr och på Stadsmissionen 300 kr. Vad jag kunde se var båda i lika fint skick. Märkligt! För övrigt är det svårt att fynda på både Myrorna och Stadsmissionen nu för tiden.


Vill man ha en uppstoppad duvhök har man chansen i Åmål på lördag. Själv tycker jag att det är lite för makabert med uppstoppade djur och jag skulle nog mest vara rädd för duvhöken om den bodde hemma hos mig.

Grattis på våffeldagen!

Idag är det våffeldagen och dagens middagstips är givet.


Bild: Arla

Påsken närmar sig

Alltså, det här kanske inte är någon fin sak men den är rolig och därför måste jag skriva om den ändå.
 


Det ni ser på bilden är ett melodiägg. Det ska förvaras med de vanliga äggen i kylen. Sedan, när man vill koka sig några ägg, lägger man även ner melodiägget i grytan. När de vanliga äggen är klara spelar melodiägget upp en liten trudilutt. Det finns tre olika melodier beroende på om man vill ha löskokta, mellankokta eller hårdkokta ägg. När äggen är löskokta spelas "Killing me softly". Kul grej! Du hittar melodiägget hos Bluebox.  

Om jag bodde i Malmö...

...skulle jag definitivt ta mig en titt i butiken Yesterday Retro Form. De har nämligen en hel del fina prylar, framför allt möbler, från 50- 60 och 70-talet. De finns även på nätet hos Got to Get, men jag misstänker att inte hela utbudet finns där. Jag har plockat ut några godbitar. 


En bokhylla i teak och galon. Jag tycker att modellen är jättefin, men känner mig lite tveksam till det svarta galontyget. Det påminner mig om när man som barn var tvungen att ha galonbyxor. Jag vill minnas att jag inte gillade det så mycket. Galonet till trots är hyllan ändå väldigt fin. Du får den för 3500 kr.
 


Dessa fåtöljer ser sköna ut och modellen är snygg, även om färgen på klädseln kunde ha varit gladare. Modellen heter "Ruster" och den är designad av Yngwe Ekström. Priset: 2900 kr/st. Observera även det fina satsbordet i mitten som även det finns till salu i butiken.


En söt liten serveringsvagn från 60-talet som blir din för 2600 kr.



Skön golvlampa. Är det 70-tal? Pris: 750 kr.


Och slutligen denna fina stol som du får för 500 kr. Stolen heter "Fanett" och den är designad av Ilmari Tapiovaara.

Alla bilder är lånade från Got to Get.

Saft-kit

Ursäkta den dåliga bildkvalitén, men jag måste ändå visa det här charmiga saft-kitet. Perfekt när det är dags för saftkalas i bersån. Det fanns på Antik- och Kuriosamässan i Kista.


Fat att bjuda goda kakor ifrån

På tal om kakor och kakfat fyndade jag nyligen ett kakfat med två våningar på Myrorna.


Det är silvrigt glänsande och jag ser fram emot att få bjuda mina vänner på kafferep. Då ska jag baka sju sorters kakor och lägga upp dem prydligt på det tjusiga fatet.

Gammalt loppisfynd

I helgen hann jag inte med något loppisbesök och därmed har jag inga nya loppisfynd att visa upp. Istället får ni se ett gammalt fynd, nämligen denna paradhandduk/kökshandduk.


Jag tycker att trycket känns väldigt mycket 50-tal, men jag vet inte säkert. Hur som helst blir man glad av att titta på den och damerna som är ute och handlar blommor och fisk är hemskt fina.

Kakbak

Inspirerad av de söta flickorna drog jag igång ett litet kakbak när jag kom hem. Det blev kolakakor enligt ett recept som jag hittat på Underbaraclaras blogg. Om ni inte redan läser hennes blogg rekommenderar jag er varmt att göra det - den är fantastiskt fin.


Kakorna var lätta att göra och blev hemskt goda. Det söta lilla kakfatet har handmålade blå blommor på kanten och det har tidigare tillhört min farmor. Det är väldigt fint med kakfat på fot tycker jag. De får gärna ha flera våningar också.

Söndagspromenad

Jag har precis varit ute på en liten söndagspromenad i kvarteren där jag bor. Skönt med lite frisk luft! I ett gathörn träffade jag på tre fina flickor som sålde hembakta chokladbollar, sockerkakor och hemkokt saft. Jag slog till på en chokladboll för 3 kronor. Bra pris, tycker jag!


Ser ni vilken fin cykel flickorna har?! För tillfället äger jag ingen cykel, men jag funderar på att skaffa mig en längre fram i vår. Om jag gör det ska jag också vira in den i plastblomster. Tjusigt värre!

Fina djur

I nätbutiken House of Hedda finns mycket fint. Jag har kikat runt lite på deras hemsida och hittade då några favoriter.



Längst upp till vänster ser ni en fin kaninkaka. Den kan man baka om man köper en tredimensionell kakform som finns hos House of Hedda. Fint att kunna bjuda på en kaninkaka till efterrätt på påskmiddagen! Till höger en prydnadskudde i romantisk gammaldags stil. Den påminner lite om den kudde jag köpte på loppis för en vecka sedan. Ni kanske har förstått att jag har en förkärlek för söta djur. Ekorren och ugglan är båda lampor och jag tycker de är hemskt gulliga. I butiken finns även den fina kaninlampan som jag skrivit om tidigare.

Flyttkarl

Idag har jag agerat flyttkarl åt mina kära vänner Stina och Peter. De har flyttat in i en fantastiskt fin lägenhet och det bästa av allt är att den ligger på samma gata som jag bor på!


Som tur var hade flyttlådorna märkts upp tydligt och bra. Efter att det mesta hade packats upp lagade vi en trevlig middag och mös lite i nya lyan. Nu är det sängdags. På återseende!

Lampfynd

Vid mitt besök på loppisen Skopan för några veckor sedan köpte jag även två lampor, en bordslampa och en golvlampa.


Jag gillade bordslampan av två anledningar; den fina guldiga foten och den maffiga skärmen. Formen på lampan påminner lite om en svamp, vilket jag gillar. Jag funderar dock på att försöka klä om skärmen i ett finare tyg, kanske något av tygerna nedan.

    
Till vänster tyget "Melodi" och till höger "Lustgården", båda skapade av Stig Lindberg.



Eller kanske "Grön Fågel" av Josef Frank. Ett annat alternativ som jag funderar på är att klä den i röd eller grön sammet. Då kan man ju även ha frans på skärmen, så som det är idag. Hur tycker ni att jag ska göra?

Bilderna kommer från Drängahuset, Designonline och Svenskt Tenn.

Bloggtorka

Eftersom jag är relativt ny i bloggvärlden har jag ännu inte anammat det språk som tycks råda på många bloggar, framför allt på modebloggar.

Ett lustigt, men ändå ganska bra, ord är "bloggtorka". Ordet betecknar ett tillstånd av uteblivna blogg-inlägg. Bloggtorka inträffar oftast vid brist på tid och/eller inspiration.

Ett annat ord, som jag måste säga att jag har lite svårt för, är "monstercravings". Monstercravings är något som man drabbas av när man verkligen vill ha något, oftast ett klädesplagg eller en pryl.

Härmed vill jag dra min första modebloggsfloskel: Det råder bloggtorka på Skattkammaren! Det är dock mycket tillfälligt och redan imorgon hoppas jag att den är över. Låt mig återkomma när jag har anledning att använda ordet "monstercravings".

I väntans tider

I väntan på Antikrundan visar jag ett fat / en skål som jag såg på Antik- och Kuriosamässan i Kista. Fint, tycker jag! Jag tror att det är Upsala-Ekeby.


Behöver jag en guldfisk?

Härom dagen hittade jag denna guldfisk på Myrorna. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag gillar den eller inte, men jag tror nästan att jag gillar den. Frågan är om den är värd 50 spänn?


Fisken har ett långsmalt hål på ovansidan. Undrar vad det är tänkt att man ska ha där i? Någon som har något förslag?



Firren fick stå kvar på hyllan medan jag funderar på var min kitschgräns går. Hur mycket kitschiga prylar man kan ha innan det blir too much?


Leksandsfilten

Mia Svalänge på Lycka Form har skapat en filt som är helt fantastisk. Filtens mönster är inspirerat av Leksandsdräktens förkläde och den finns i rött, blått, gult och svart/vitt.


Foto: Lycka Form

Filten är gjord i 100 % ull och den mäter 155 x 205 cm. Den kostar ca 3250 kr, vilket det för tillfället inte riktigt finns utrymme för i min budget, men man kan ju alltid önska... Återförsäljare av filten hittar ni här.

Guldkorn hos Ellos

Jag kikade in på Ellos hemsida och hittade då dessa prylar som skulle passa fint hemma hos mig.


Bilder: Ellos

Kökshanddukarna, som säljs i set om tre, är söta och kostar bara 79,50 kr. Den vackra kristallbollen kostar 999 kr och den finns både i mässing och i antikt utförande.

En fågelbur att ha annat än fågel i

Paketet från mig och tjejerna innehöll alltså detta. Kanske inte så svårt att gissa med tanke på paketets form.


En fågelbur med minipåskliljor i. Det skulle vara fint med murgröna i också. Eller en liten ros i kruka. Eller ljus. Dock tycker jag inte att man ska ha en fågel där i, i alla fall inte en levande. Födelsedagsbarnet själv kom på idéen att köpa en sådan där låtsasfågel som piper när någon går förbi. Bra idé tycker jag.

Födelsedagskalas

Nu drar jag iväg på födelsedagskalas hos Anna. Med mig har jag ett stort och fint paket.


Vad som finns i paketet får ni se sen...


Flugsvampsporslin

En av de finaste serviserna jag vet är "Amanita" från Gefle. Jag har sett den i rött, gult, blått och grönt men jag tycker nästan att den röda är finast.


När jag googlade efter bilder på Amanita förstod jag snart varifrån formgivaren Helmer Ringström fått sin inspiration...


...det dök nämligen upp en massa bilder på flugsvampar. Tydligen är "Amanita muscaria" det latinska namnet för röd flugsvamp. Till höger en assiett som påminner lite om Amanita. Den har sitt ursprung i Tjeckoslovakien och du får den för 40 kr på Stadsmissionen vid Nytorget i Stockholm. Söt, men lite för högt pris.

Persons kryddskåp

På Stadsmissionen fanns även en fin kökshandduk. Mönstret heter "Persons kryddskåp" och är designat av Astrid Sampe.


Jag tror att handduken jag såg är original från 50-talet. Mönstret nyproduceras dock och finns bland annat att köpa i blå färgställning på Designtorget.

Om man vill läsa mer om Astrid Sampe eller någon annan av våra stora svenska formgivare har tidningen Sköna Hem gjort en mycket bra artikelserie som ni hittar här.


Porslinspaning

Idag hann jag smita in på Stadsmissionen precis innan stängning. Jag köpte inget, men hittade några halvfina saker som jag stod och höll i ett tag.


Till vänster en ugnsfast karott ur serien "Satsa" från Rörstrand för 60 kr. Till höger några tallrikar ur Gefles "Grön Pastell" för 40 kr/st. Eugen Trost, mannen bakom den fantastiska servisen Zebra, har designat dessa.

Jag vill förresten passa på att rekommendera internetsidan Svenskt Porslin. Sidan fungerar som en förteckning över svenskt 1900-talsporslin och där finns bilder och namn på massor av porslin från Gefle, Rörstrand och Gustavsberg. I samma andetag måste jag dock utfärda en liten varning för att man riskerar att spendera många timmar på att titta på allt fint porslin...


Rosor

Besöket på loppmarknaden i Vårberg Centrum var trevligt. Där fanns allt mellan himmel och jord. En hel del fula saker, men även en del guldkorn. Dagens fynd blev dessa fina saker:


Ett rosarium. Rosarium är bra för att de är fina och för att man blir glad av att titta på dem. Det till höger inhandlades idag och det vänstra hade jag sedan tidigare. Tyvärr saknas själva underredet på det nya. Jag tänkte inte på det när jag köpte det, men jag tycker att det är fint ändå.


En liten roskudde fick också följa med mig hem.

Loppisutflykt

Nu bär det iväg på en liten utflykt till Vårberg. Det vankas loppis!


Kobra & Diabelle

Om man inte har turen att springa på en äppeltelefon tycker jag att man ska hålla utkik efter någon av följande modeller.


Den klassiska Ericofonen, även känd som Kobran, som började produceras 1954...


... och den kanske ännu snyggare Diabelle. Jag tror att den tillverkades på 70-talet och att den såldes av Televerket, men jag är inte säker. Kanske någon av mina läsare vet?

Bilderna har jag fått låna av Bebop Antik.

Och årets möbel är...

...stolen Twist, formgiven av Anna von Schewen! Utmärkelsen delas ut av tidningen Sköna Hem.

Foto: Kristian Pohl

Det finurliga med stolen är vridningen i stolsryggen. En ovanligt fin vanlig stol, tycker jag.

Ikväll kl 20:00 i SVT1

Ni missar väl inte Antikrundan, som sänder ifrån Enköping, ikväll? Själv ska jag på teater så jag får kolla på reprisen istället. Förra veckan undrade jag var Knut höll hus. Som tur är verkar det som att han kommer att vara med ikväll.

Äppeltelefon

Hoppsan, jag råkade visst vinna en auktion på en äppeltelefon på Tradera. Jag som inte ens har fast telefoni. Men någon gång i framtiden kanske jag kommer att ha det, och då vill jag givetvis snicksnacka i ett fint äpple. Dessutom fick jag det för 30 kr.


När man ska prata öppnar man äpplet så att det delas i två delar. Jag tänker mig att det kommer att passa bra på min telefonhylla, som för tillfället är undangömd bland en massa annat bråte. Därav dammet på bilden.


Fina saker

Tidigare har jag inte varit något stort fan av Lagerhaus, men jag måste säga att jag tycker att de har snäppt upp sig ordentligt. Nu har de en massa fint...


...exempelvis denna servis, som finns i tre olika färger; rosa, ljusgrönt och ljusturkos. Om jag inte minns fel fanns den förra våren också men om ni inte köpte den redan då vill jag tipsa om den nu.


Det här lilla rådjuret kan man inte låta bli att tycka om.


Lagerhaus har också en mycket trevlig muffinsserie, innehållande allt från brickor och servetter med muffinstryck på till muffinsformar och hallonsaft. Allt som behövs för ett lyckat muffinskalas helt enkelt.


Till vänster ett stort muffinsljus och till höger tre små att sätta på tårtan.


Fina glasstrutar va? Och vet ni vad - det bästa är att de innehåller såpbubblor! Perfekt att ha en såpbubblestrut i handväskan att plocka upp när livet känns grått.

Kryddset

Det här jättefina kryddsetet i teak fick jag av en vän när jag fyllde år.


Vackra lampor

För ett tag sedan råkade jag passera ett skyltfönster på Sveavägen som fångade mitt intresse. I fönstret hängde nämligen lamporna nedan. Jag tycker att de är jättefina! Den ovala formen, som den röda lampan längst bak har, är finast enligt mig.


Butiken heter Spiti och de har inte bara lampor utan en massa inredningsprylar med orientalisk känsla. Spiti har även en internetbutik

The project

Jag har nyligen startat ett litet projekt som går ut på att jag ska virka en filt i mormorsrutor. Nu är den första rutan klar. Jag vet inte riktigt hur många jag kommer att behöva göra för att det ska räcka till en normalstor filt - 200 kanske?


Jag är faktiskt riktigt nöjd med den första rutan. Den är inte superjämn i kanterna men helt OK ändå. Om du också vill virka mormorsrutor finns en beskrivning på hur man gör här. Om man är nybörjare på virkning kan man kolla in den här virkskolan.

Jag lovar att hålla er uppdaterade om projektets framfart.  

På spaning

På väg hem från jobbet idag hann jag smita in en snabbis på Myrorna. Jag köpte inget men hittade ändå några fina saker.



En liten sockerskål med ett fågelpar som pussas för 15 kr. Kaffekopparna till höger kostade också 15 kr stycket.


Finaste lampan

Den här lilla kaninflickan eller -pojken är en lampa. Förstår ni så fint? Den skulle så hemskt gärna få bo hemma hos mig.


Kaninlampan finns att köpa i nätbutiken Anyhow och kostar 535 kr. Där finns även det fina spegelfatet som man blir sugen att ställa små, små porslinsfigurer på.


Bilderna är lånade från Anyhow.

Mera godisskålar

Ett hett tips, om man är ute efter en godisskål, är att leta på loppis. Om man inte har möjlighet att göra det finns dessa fina skålar i butik just nu.


Röda, fina från Indiska


Ljusrosa från Lagerhaus.

SARA-bolaget

Libby, som driver den trevliga bloggen Femtiotalsjakten, tipsade om att min lilla Sara-kanna kan ha ingått i SARA-bolagets servis. Såhär står det på Wikipedia om SARA-bolaget:

"Stockholms Allmänna Restaurangsaktiebolag (SARA) grundades 1915 som dotterbolag till Stockholmssystemet för att vinna kontroll över det utbredda drickandet i Stockholm. Bolaget fick monopol på enklare restaurangrörelser och expanderade efterhand över hela landet. SARA drev också ett stort antal hotell."

Det verkar som att SARA var stort fram till någon gång på 80-talet. Man lär sig något varje dag.


Karamellgömmor

Jag tycker mycket om fina skålar att ha syrliga karameller i. I mitt hushåll finns dessa varianter.


Iittalas Maribowl i färgen Plum. På bilden ser den nästan svart ut, men den är mörkt lila. Den svarta är dock väldigt fin också, eftersom den ser ut precis som lakrits. Kolla in alla fina färger här.
 

Den här har jag köpt för en billig peng på Tradera för ganska länge sedan. Den är liksom veckad i kanten.


Den här gillar jag nog mest för att vi hade (och har fortfarande) en sådan hemma hos mina föräldrar. Den var dock gjord i färgat glas, med en orange del och en brun del. För några veckor sedan såg jag en likadan, fast i ljusblått glas, i Myrornas skyltfönster på Götgatan. Jag fick hålla i mig för att inte gå in och köpa den.
 
Det är för övrigt ett intressant fenomen att man dras till saker som man känner igen från sin uppväxt, även om det ibland är halvfula saker. För det är väl ett fenomen? Eller är det bara jag?

Nytt liv åt trötta tulpaner

Om man, som jag, har tulpaner som börjar bli lite trötta kan man skära av dem precis nedanför blomman och sätta dem i vatten i en låg, vid skål. Då kan man ha glädje av blommorna i flera dagar till.


Fynd från grovsoprummet

Loppisar och antikaffärer i all ära, men ibland kan man faktiskt hitta fina saker på mer otippade ställen. För ett tag sedan hittade jag detta i grovsoprummet i huset där jag bor. Det bästa med att fynda saker som andra slängt är att det är helt gratis.


En hög gamla, fina tidningar...  


...bland annat en Veckorevyn från 1938. Man inser hur gammal tidningen är när man tänker på att den kom ut innan andra världskriget. 25 öre kostade den då och likheterna med dagens Veckorevyn är mycket små.
 

Jag hittade även en liten elefant och en vas som fick följa med hem till mig. Elefanten är söt för att den ser snäll och lite blyg ut och vasen känns ful-snygg på något sätt.


Slutligen kunde jag inte låta bli att ta med mig dessa skolböcker. Böckerna kommer från 50-talet och innehåller fina bilder och illustrationer.

Blommor från Rosenthal

Dessa fina kaffekoppar såg jag igår, i Stockholms Stadsmissions butik på Hagagatan. Det jag gillar mest med dem är att de har blommor inte bara utanpå utan även inuti kopparna. Det är också fint att faten inte har en helt rund form.


Det blev dock inget köp då jag faktiskt inte behöver fler kaffekoppar. 40 kr per kopp får du betala om du vill lägga vantarna på denna Rosenthal-servis.

Ljus

Jag tycker att det är väldigt fint med ljusslingor. De får gärna vara utformade som små blommor och de kan med fördel användas året runt, inte bara till jul. Den här ljusslingan, som jag har fått av mina kära vänner, pryder mitt sovrumsfönster.


Gårdagens fynd

Resultatet från gårdagens besök på Skopan blev bland annat detta:



Ett par söta espressokoppar med rosmotiv, märkta Schwarzenhammer Bavaria. En guldpeng per kopp fick jag ge. I bakgrunden syns ett fint, gammalt kakfat som jag ska visa en annan gång.



Två assietter/skålar i pressat glas. Jag gillar formen - ett mellanting mellan hjärta och äpple. De blir fina att äta äppelpaj med vaniljsås ur. Man kan också låta dem stå framme hela tiden, med karameller eller nötter i. Priset: 5 kr/st!


Loppislördag

Idag har jag och Anna varit på en liten utflykt till Upplands Väsby. Där finns en second hand-butik som heter Skopan. Det fina med den här butiken är att priserna håller en låg och bra prisnivå, till skillnad från många av second hand-affärerna inne i Stockholm.



Imorgon lovar jag att visa fler bilder från Skopan. Naturligtvis kommer jag då även att visa vad jag fick med mig hem. Fortsatt trevlig lördagkväll, kära läsare!

Alla behöver lite värme emellanåt

Min vän Anna har införskaffat sig ett par himla tjusiga äggvärmare. Det bästa med dem är att de har fint prickigt foder. Att de dessutom inhandlades för en spottstyver gör inte saken sämre. Vem blir inte sugen på att krypa in där och värma sig lite?


Fina tapeter

Bakgrunden till min blogg är en gammal 40-talstapet från Arvika Tapetfabrik. Den finns att köpa hos Tapetorama där det finns massvis av fina tapeter, både antika originaltapeter och nyproducerade verk. Mest av allt tycker jag om romantiskt, gammaldags blommönstrade tapeter, men jag tycker ju mycket om fåglar också.



Tapeterna med fågelmotiv är handtryckta och designade av Louise Body. Bilden längst ned till vänster är en närbild av tapeten längst upp till höger. Den roliga fisktapeten kommer från Lewis & Wood. Alla bilder är lånade från Tapetorama.

Vinter i Stockholm

Jag får rapporter från min familj i Ångermanland om stora mängder snö och landskap klätt i vinterskrud. Utanför min dörr i Stockholm finns för tillfället ingen snö, men för knappt två veckor sedan såg det ut såhär på min gata. Då det inte är ofta det ser ut på det här viset var jag tvungen att dokumentera det hela.



Vackert! Dock börjar jag så smått längta efter våren nu...


Och det här fick följa med mig hem...

Som jag hintade om i förra inlägget gick jag inte tomhänt från Antik- och Kuriosamässan. Innan mässan läste jag någonstans att "på Antik- och Kuriosamässan kan du hitta allt du inte visste att du behövde". Detta påstående gäller i allra högsta grad för ett av mina köp:


Inte visste jag att jag behövde ett par hopfällbara partyglas i plast...



Det här gröna fatet stod jag och höll i länge innan jag bestämde mig för att slå till. Och såhär i efterhand är jag nöjd över mitt beslut. Det är stort och fint och kommer från Höganäs. Jag tänker mig att det blir fint att ha nötter och nejlike-apelsiner med röda band på fatet till jul.
 

Porslinsrådjur är fina. Först stod jag och höll i pjäsen på den vänstra bilden. Den innehåller inte bara bambi utan även bambis barn, ett svårdefinierat litet grått djur, en ekorre och en hare. På något sätt kändes det "too much". Därför blev jag glad när jag hittade rådjuret på den högra bilden och slog genast till.


Till vänster ser ni en söt liten ljuslykta som fick mig att öppna börsen. Den kommer från Reijmyre glasbruk och efterforskningar tyder på att den heter "Pärlan". Till höger en färggrann bricka med fint fågelmotiv.
 

Kruka från Ekeby. Fina ränder. Blomman, som inte ingick i köpet, ser dock lite törstig ut.


Mamma And med fem små andungar. De är mycket små, gjorda i keramik och bor numera på min TV-bänk.


Precis innan det var dags för hemgång stötte jag på denna lilla kaffekanna. Det händer att jag motiverar köp med argumentet  "det står mitt namn på den - jag bara måste ha den". Mycket sällan är detta något annat än tomma ord, men den här gången... Det står ju faktiskt mitt namn på den. Givetvis var jag tvungen att köpa den! Den kommer från Uppsala-Ekeby och försäljaren sa att den ingått i servisen på ett gammalt nedlagt hotell/café/restaurang med namnet Sara.                       

Antik- och Kuriosamässa

Hej och välkomna till min nya blogg!

Vi rivstartar med en liten rapport från Antik- och Kuriosamässan som gick av stapeln i Kista i helgen. Jag är mycket nöjd med mässan som bjöd på en bra blandning av utställare och prylar. Vi börjar med några fina saker som jag inte köpte. I nästa inlägg visar jag det som jag lade vantarna på.

En vacker fåtölj med mycket fin klädsel...

Fåtöljen ovan har ett fantastiskt fint tyg tycker jag. Den skulle passa perfekt att ha som läs-fåtölj med en fin skärmlampa bakom. På mässan fanns det också gott om fint, gammalt porslin. 

Svenskt porslin

Överst har vi Zebra från Gefle, formgiven av Eugen Trost. I mitten de jättefina Röd och Blå Aster av Stig Lindberg för Gustavsberg. Till höger skymtar trevliga Prunus och längst ned finns delar ur den populära servisen Berså (även dessa signerade Lindberg).

Blandade prylar

Lampan till höger på bilden ovan tycker jag är fin. Gamla plåtburkar är också fint, det enda problemet är att de tar lite väl stor plats när man bor i en liten etta med minikök. Även på denna bild finns en del Lindberg-prylar, till exempel de fina fajans-faten längst fram och Karneval-vaserna i mitten. Förstår ni hur mycket fina prylar det fanns?!
 
Glas designade av Bengt Orup

Fina, somriga glas att bli glad av. Efter lite googlande har jag lärt mig att dessa glas heter Strikt och att de har formgivits av Bengt Orup vid Johansfors glasbruk.

Kyckling-äggkoppar

De här äggkopparna ångrar jag faktiskt lite att jag inte köpte. Om jag inte minns fel kostade de 200 kr för alla 4. Inget jättefynd, men jag har i alla fall aldrig sett sötare äggkoppar.

RSS 2.0